Project Nagele uitgelicht

In 46 gemeenten wordt binnen proeftuinen gewerkt aan het aardgasvrij maken van een woonwijk, dorp of buurt. Tussen 2018 en 2022 wordt door het hele land ervaring opgedaan. Hoe pak je dat aan, een wijk aardgasvrij maken? In deze rubriek gaan we op zoek naar antwoorden. Dit keer staat Nagele centraal.

Lees hier het artikel

Groen licht voor de eerste fase van Energiek Nagele

Na 1,5 jaar van inspanning komt de eerste zichtbare mijlpaal voor Energiek Nagele dichtbij. Het college van B&W heeft 13 oktober een deel verleende subsidie vanuit het Rijk definitief beschikbaar gesteld om te starten met de eerste fase van Energiek Nagele. Nagele is daarmee opnieuw voorloper op het gebied van moderne ontwikkelingen, nu als het eerste aardgasvrije dorp. Met groen licht van de gemeente is het vrijwel zeker dat de schop begin 2021 de grond in gaat. Woningen aan de Ring en het voormalig schoolgebouw de Acht zijn als eerst aan de beurt.

Gasloos wonen

Op de daken van de woningen komen slimme warmtecollectoren die in de zomer de warmte opwekken en opslaan in een ondergrondse seizoensbuffer. Zo is er in de winter voldoende warmte om de huizen te verwarmen en te koken. Koken en verwarmen op gas is daarmee verledentijd. Het kernproject vindt plaats bij de rij van 8 woningen aan de Ring en voormalig schoolgebouw de Acht. Daarna is het de ambitie om in heel Nagele gasloos wonen te realiseren. Samen met de gemeente en Mercatus werkt Energiek Nagele op dit moment aan de voorbereiding van deze eerste fase. De bewoners van de 8 woningen zijn heel belangrijk. Binnenkort is er voor elke bewoner een individueel gesprek met de projectleiding over het project.

Lange adem

Energiek Nagele is onderdeel van de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken van het ministerie van BZK. Het voornaamste doel is wijken versneld aardgasvrij te maken en kennis- en leerervaringen op te doen in de diverse proeftuinen. “Achter de schermen werken we al lange tijd intensief en zorgvuldig naar het moment dat de schop in de grond gaat. Inwoners merken daar niet zo veel van, behalve dat er zo nu en dan een informatieavond is. Toch blijven de mensen heel belangstellend en doen graag mee. Het is bijzonder dat Nagele zichzelf opnieuw op de kaart weet te zetten, nu met toekomst bestendig wonen als aardgasvrij dorp.” Zo vertelt projectleider Rutger Bergboer. Voordat de collectoren op de daken kunnen, vindt er eerst een renovatie van het dak en de dakrand plaats. Deze wordt in originele staat hersteld. Heel binnenkort is dat al zichtbaar. Voor de volledige planning bekijk de website Energiek Nagele: www.energieknagele.nl


Informatieavond

Op donderdag 9 juli heeft heeft Energiek Nagele informatie gegeven over het voorbeeldproject dat naar verwachting eind dit jaar van start kan gaan. Afgelopen periode zijn er onderzoeken gedaan naar de technische en financiële haalbaarheid van het systeem. Aan de belangrijkste voorwaarden dat bewoners niet meer gaan betalen dan nu en dat het concept voldoende leveringszekerheid geeft kan worden voldaan. Om ervaring op te doen wordt gestart met een pilot. 8 woningen aan de Ring en gebouw De Acht worden als eerste voorzien van het nieuwe warmtesysteem. Geheel in de stijl van Rietveld, die ooit een Kernwoning heeft bedacht, wordt deze pilot ‘Kernproject Nagele’ genoemd.

Tijdens de informatieavond is ook de tweede animatiefilm van Robert de Robot in première gegaan. Hierin geeft hij op zij eigen ludieke wijze antwoord op veelgestelde vragen.

Deze films zijn mogelijk gemaakt door de Rabobank. Het sponsorcontract met hen werd deze avond ondertekent op de plaats waar de seizoensbuffer in de grond komt.

Animatiefilm ‘vraag het aan Robert’

Tijdens de laatste bewonersavond is de 2e animatiefilm ‘vraag het aan Robert’ in première gegaan. In deze tweede van een serie animatiefilms beantwoord Robert de Robot vragen die onder bewoners leven en hoe en waar we de eerste woningen aardgasvrij willen maken. 

Nagele in Balans Gaat het dan nu eindelijk gebeuren…? Kom naar de informatieavond op 9 juli.

Met slimme warmtecollectoren warmte opwekken, opslaan en later weer gebruiken voor de woningen van Nagele. Dat is het doel van Nagele in Balans. Sinds de laatste informatieavond in december hebben we belangrijke stappen gezet en komt de realisatie van het eerste voorbeeldproject nu echt dichtbij. 

Dus hoog tijd u bij te praten! 

Op 9 juli is er een kleine informatiemarkt op het grasveld bij de Acht. U bent 

van harte welkom om tussen 19:30 en 21:00u. U kunt aanlopen wanneer het u past. Houd i.v.m. de coronamaatregelen wel voldoende afstand. 

Tijdens deze avond laten we u ook graag de nieuwe film van 

Robert de Robot zien waarin hij antwoord geeft op veelgestelde vragen. 

De locatie van de informatiemarkt is niet zomaar gekozen; op deze plek willen 

we straks starten om 8 woningen aan de Ring en voormalig schoolgebouw 

De Acht te voorzien van het nieuwe warmtesysteem.

Graag tot ziens op donderdag 9 juli. 

Datum: 9 juli

Tijd: 19.30 uur – 21.00 uur

Locatie: Grasveld bij de Acht

Animatiefilm ‘Het nieuwe wonen’

Tijdens de bewonersavond is de animatiefilm ‘Het Nieuwe Wonen’ in première gegaan. ‘Het Nieuwe Wonen’ is de eerste van een serie animatie films waarin Robert de Robot ons meeneemt in het avontuur van Nagele in Balans.In deze eerste aflevering legt Robert uit hoe Nagele in de toekomst aardgasvrij zou kunnen worden.

‘Nagele wederopbouwicoon’

Op weg naar 2020 deelt Martjan Kuit zijn10 best gelezen blogs van 2019. Op nr. 7: ‘Nagele, het blijft pionieren in de polder’  

Nagele in balans; hoe ver zijn we? Uitnodiging, 11 december

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k3r2od4o’ admin_preview_bg=”]

Het plan om de woningen in het dorp op een andere manier van warmte te voorzien dan met aardgas, krijgt langzaam maar zeker steeds meer vorm. De afgelopen periode is gezocht naar de optimale balans tussen techniek, financiële haalbaarheid en diverse juridische aspecten. Een eerste onderzoek heeft meer duidelijkheid gegeven over de haalbaarheid van een kernproject. Er zijn nog best een aantal hordes te nemen, maar stapje voor stapje komen we dichterbij de uitvoering van het project Nagele in Balans.

Graag vertellen we u meer hierover tijdens de informatiebijeenkomst op woensdag 11 december om 20.00 uur in Het Rietveld .

Het programma van de avond is als volgt:

19.45 uur: Inloop

20.00 uur: Terugblik op het afgelopen half jaar

20.30 uur: Toelichting op haalbaarheidsonderzoek, kernproject en vervolg

21.00 uur: Filmpremière: “Robert de Robot”

21.05 uur: Vragen

Aanmelden is niet noodzakelijk.

[/av_textblock]